Ekvádor a Galapágy

12.08.2021

Ekvádor je stát v Jižní Americe, který leží na rovníku a zároveň je jeho pobřeží omýváno vodami Tichého oceánu. Jeho sousedy jsou Kolumbie na severu a Peru na jihovýchodě. Součástí Ekvádoru jsou rovněž Galapágy. Málo kde na světě naleznete tak obrovskou přírodní rozmanitost na malém území. Během jednoho dne jízdy se z amazonské džungle ocitnete v zasněžených Andách a vzápětí stanete na pláži pacifického pobřeží. Dech beroucí přírodní krásy mnoha národních parků jsou vyváženy i bohatými kulturními zážitky z památek UNESCO.

Výstavu fotografií Ekvádor a Galapágy tvoří 19 plakátů ve formátu PDF a vy si můžete prohlédnout 4 z nich. Členění výstavy do tématických skupin je následující: města a obce, kostely, lidé, krajina, zvířata, ptáci, rostliny, moře.

Upozorňuji všechny zájemce, že výstava není zpracována profesionály.

Hlavní město Ekvádoru je Quito. Úředním jazykem je zde španělština, kečujština, šuárština. Krajina Ekvádoru je velmi různorodá a dá se rozdělit do tří částí, které se od sebe výrazně liší klimatem, biotypem, ale i zvyky. Země je rozdělena na 24 provincií a dělí se na 3 odlišné geoklimatické celky - pobřežní pás, horský pás a východní pás.

Hlavním problémem současného Ekvádoru je chudoba, která prostupuje celou zemí od počátku státu. Ekvádor se vždy řadil mezi chudé státy Jižní Ameriky a lepší situaci nepřineslo ani nalezení ropy v 70. letech, které sice přineslo částečný hospodářský růst a zlepšení situace ve městech, ale celkově země výrazně hospodářsky neposílila.

Hlavními vývozními artikly Ekvádoru jsou ropa, kakao, káva, květiny, balza, banány a garnáti. Mezi hlavní hospodářská odvětví patří zemědělství, těžba a rafinace ropy, výroba cementu, petrochemie a potravinářství.

Ekvádor je proslavený svým výborným ovocem, rybí kuchyní a nespočetným množstvím druhů andských brambor. Hlavní chod - rýže, brambory a maso jsou doplňovány ekvádorskou specialitou aji - pálivá omáčka. Ekvádor je přímořský stát a velmi populární jsou po celé zemi pokrmy z ryb a mořských plodů. Zejména v Quitu a ve velkých městech najdete nespočet restaurací s mezinárodní kuchyní. Tradičním nápojem vyráběným ve všech andských zemích je chicha. Vyrábí se kvašením kukuřice, rýže nebo juky.

Zdroj: Wikipedie

Galapágy je název ekvádorského souostroví 19 sopečných ostrovů, větších než 1 km² a zhruba stovky menších, ve východní části Tichého oceánu asi 1000 km západně od pobřeží Ekvádoru. Jsou proslulé pouze na těchto ostrovech žijícími, zvláštními druhy zvířat, např. prehistoricky vyhlížejícími ještěry a obřími suchozemskými želvami. Galapágy jsou jediným místem na světě, kde se tučňáci vyskytují na severní polokouli. Jde o druh tučňáka galapážského. 

Souostroví Galapágy je jednou z největších perel Ekvádoru. Jsou to ostrovy zrozené z ohně a lávy. Místo, kde se zastavil čas a příroda zůstala stejná a přece tak odlišná. Na ostrovech vás přivítají podivní ještěři, obrovské želvy, modronozí terejové nebo vyhřívající se tuleni. Pod vodou zase spatříte hejna žraloků galapážských, manty nebo dovádějící tučňáky. Galapágy jsou jednoznačně unikátním místem, takovým, kterých již na naší planetě mnoho není. Poznat Galapágy při několikadenní plavbě mezi ostrovy je životní zážitek a zkušenost.

Zdroj: Wikipedie